Tutorial : Cara Nak Link Akaun Paypal Dengan Bank Malaysia

Posted by sayanakhiburan on 27 March 2011

Salam 1 Malaysia dan salam 1 Blogger...

Kali ni aku nak buat tutorial pasai cara nak link akaun paypal dengan bank kita... Dengan cara ni, kita tak payah lagi pakai kad kredit untuk menebus atau transfer duit kita dari akaun paypal tu... Disebabkan ada orang tanya iaitu Akak Mimi yang cantik ni, aku pun buatla tutorial ni... Haaa.... Jom ikut step by step!

1) Kalau korang tak buka lagi akaun paypal, korang bole tengok ni dulu... Tutorial : Cara nak buka akaun Pay Pal
2) Lepas korang dah setel Sign Up, korang Sign In la ke akaun korang....
3) Dah Sign In, korang gi kat kolum Profiles  dan klik Add/Edit Bank Account... Macam kat bawah ni...


4) Then dia suruh isi maklumat bank korang macam kat bawah ni... Korang isila betul-betul ek...


Kalau korang bank korang selain dari Maybank, mestila Nama Bank dengan MEPS Bank Routing Code lain kan? So, kalau korang tak tau, korang rujuk bawah ni...



Nama Bank & Routing Code


AFFIN BANK BERHAD – PHBMMYKL
ALLIANCE BANK MALAYSIA BERHAD – MFBBMYKL
AMBANK BERHAD -  ARBKMYKL
BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD -  BIMBMYKL
BANK KERJASAMA RAKYAT BERHAD - BKRMMYK1
BANK MUAMALAT BERHAD - BMMBMYKL
BANK OF AMERICA -  BOFAMY2X
BANK SIMPANAN NASIONAL - BSNAMYK1
CIMB BANK BERHAD - CIBBMYKL
CITIBANK BERHAD - CITIMYKL
DEUSTCHE BANK -  DEUTMYKL
EON BANK BERHAD - EOBBMYKL
HONG LEONG BANK BERHAD -  HLBBMYKL
HSBC BANK MALAYSIA BERHAD - HBMBMYKL
MALAYAN BANKING BERHAD - MBBEMYKL
OCBC BANK (M) BERHAD - OCBCMYKL
PUBLIC BANK BERHAD -  PBBEMYKL
RHB BANK BERHAD -  RHBBMYKL
STANDARD CHARTERED BANK MSIA BHD - SCBLMYKX
THE ROYAL BANK OF SCOTLAND BERHAD (RBS) - ABNAMYKL
UNITED OVERSEAS BANK -  UOVBMYKL
5) Tekan Continue... Pastu, korang diperlukan untuk Confirm korang punya bank detail tadi... Semak dulu... Kalau dah rasa betul... Klik Add Bank Accout...


 6) Selesai!! Pasu korang akan dihantar 1 email dari pihak paypal yang mengatakan akaun bank anda dah link dengan Pay Pal...


Itu saja kali ni.... Maaf kalau ada terkurang apa-apa yer... Selamat mencuba.... Ahaksss...

p/s : Aku guna bank yang akaunnya takda duit... Takut gak bila libatkan pasal akaun bank ni... Huhuhuhu

{ 23 comments... read them below or add one }

mrs.sabri said...

haaaa...tang routing kod ni la yang k.mimi x tahu...heeee...toce toce :)

Saiful Nazmi said...

sama2 kak zairull... huhuhuhu

mrs.sabri said...

lagi masalah ni..paypal ni ada minima ke nak transfer berapa jumlah yg paling sikit?

mrs.sabri said...

lorrr...kalau ada rm40 dalam akaun paypal baru dapat transfer..ingatkan x ada minima..huhuhu...hampehhhh.....

mrs.sabri said...

saiful dah transfer lom?huhuhuhuhu

r.o.s.i.e said...

thanks for info :)

puanbee said...

hehe baru nk cipta akaun paypal nih , masih blur22...

caliph shuriken said...

arigayou sharing info ni ^^

latest en3: yondaime & rokudaime

caliph shuriken said...

silap plak.. *arigatou ^^

balqishDESIGN said...

THANX ALOTTTTTTT!!!!!!!!!!..Maybe sebab dah lama cari macam mana nak buat akaun paypal and link ke bank. Sebelum tutup computer tadi tergerak hati nak jenguk kat Innit. Talk about law of attraction!!

Amirudy Mazlan said...

Salam bro.
Saye da link dgn bank tempatan.
Cumanya akaun paypal tu tak verified lg.
Rasa2nya dah bole trus buat ke ipanel ni?
Ke nak kena verified dulu?

TQ...

sayanakhiburan said...

Amirudy : bole jer buat ipanel tu even tak verified lagi akaun... yang saya pun tak verified lagi... :)

wanacesh said...

time kasih,,!!! berguna sgt dari dulu nak buat tapi x tau camana,,kita pulak ada kad kredit kan,,huhu

teratai said...

tqvm,dah siap buat, pun guna acc. bank yg cukup bulan duitnya habis!!

nur ikhyar dee said...

thanks share tutorial nie, first time nak cash out ipanelonline punya earning nie..hehe

min minz said...

mcm mana nak topup paypal.....yer...:)....?

min minz said...

mcm mana nak topup akaun paypal...yer..?

min minz said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salam~
nak tnye sikit nanti da ade akaun paypal nak kua duit cmne?
pegi je ATM cm biase je ke? sori bru blajar~

Anonymous said...

paypal ni free ke??

Anie Fahmi said...

sy br nk daftar akaun paypal tp asyik sangkut kt no. telefon je..cmne ek..pls help

semutsengal said...

maafla kalau menganggu,


kita kena bagitau tak dekat pihak bank yang kita nak guna akaun tu untuk paypal ?


kalau nak topup paypal mcamana pulak ?

puanbee said...

salam ..dah try topup tk? cam mana nak topup yek

Post a Comment

 

Cerita Panas!!!